Scheiding

Over het algemeen heb je 2 opties: het huis verkopen of je partner uitkopen.

Verkopen:

Je hoeft niet perse gescheiden te zijn om je huis te verkopen. Zijn jullie zeker dat het huis zal worden verkocht, dan kan dit al voor de scheiding volledig rond is. Al is het wel belangrijk om alles goed te laten beschrijven door de notaris, zodat er nadien geen misverstanden over kunnen ontstaan. Willen jullie graag beiden ergens anders opnieuw beginnen, dan is verkopen de beste optie. Als eerste dien je de waarde van de woning opnieuw te laten bepalen. De marktwaarde kan intussen al een heel stuk anders zijn dan wanneer je de woning kocht en soms er is ook wel wat gewerkt in een woning. Dit kan de waarde van de woning beïnvloeden.

Wanneer je een akkoord hebt betreffende de verkoopprijs, kan je in principe verkopen. Als de woning met meerwaarde verkocht hebt, zal dit verdeeld worden naargelang de ratio van de eigendomsverhouding. Dat wil zeggen dat wanneer je 70% eigenaar bent, je meer zal krijgen dan wanneer je 40% eigenaar bent.

Partner uitkopen:

Ben je nog niet helemaal klaar om afstand te doen van het huis of lijkt het je gewoon beter om er te blijven wonen. Dan kun je je partner uitkopen. Ook in dit geval laat je de waarde van de woning opnieuw bepalen en kom je samen een prijs overeen. De uitkoopsom wordt dan berekent op basis van de nieuwe waarde van het huis.

Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je voor deze optie kiest. Het is niet enkel de helft van de waarde van de woning die je zal betalen, maar ook de hypothecaire lening die wordt overgedragen aan jou. Maak dus zeker op voorhand een afspraak bij de bank om de mogelijkheden te bekijken. De leningsvoorwaarde en de akte zullen worden aangepast, dus voorzie ook daar zeker voldoende budget voor. Als kers op de taart betaal je nog ‘miserietaks’: een belasting die je verschuldigd bent als je ‘uit onverdeeldheid treedt’, dus ook wanneer je een eigendom verdeelt. In Vlaanderen is dat 2,5%, tenzij je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Hopelijk ben je hier toch al wat wijzer uit geworden. Wil je graag extra persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met ons!