De rol van prijszetting bij verkoop van je woning

Bij het verkopen van een woning is één van de meest cruciale factoren voor een vlotte verkoop de juiste prijsstrategie. De juiste strategie kan het verschil maken tussen een vlotte verkoop of een aanslepend verkoopproces. Hieronder lichten we in 5 punten de rol van de juiste prijszetting toe en waarom het belangrijk is om de prijs zorgvuldig te bepalen.


1.      Het aantrekken van kandidaat-kopers: kandidaten zoeken een woning op basis van hun budget en zoeken dan ook binnen een bepaalde prijsklasse. Door je woning aan een correcte prijs te adverteren, vergroot je de kans dat potentiële kopers je advertentie bekijken en vervolgens een bezoek plannen.

2.      Concurrentiepositie op de markt: een te hoge prijs kan ervoor zorgen dat jouw woning over het hoofd wordt gezien, vooral als er vergelijkbare woning tegen een lagere prijs te koop staan. Een correcte prijszetting kan daarentegen een concurrentievoordeel opleveren en meer interesse genereren.

3.      Snellere verkoop: Kandidaat-kopers zullen sneller geneigd zijn om een bod uit te brengen voor een woning die redelijk geprijsd is en overeenstemt met de waarde die zij voor ogen hebben. Wanneer het verschil tussen de vraagprijs en de waarde die de kandidaat voor ogen heeft te groot is, zal deze dan ook niet snel een bod uitbrengen wanneer de woning nog niet lang te koop staat.

4.      Voorkomen van over- en onderwaardering: zowel overpricing als underpricing hebben een negatieve gevolgen. Overpricing kan kandidaat-kopers afschrikken en ervoor zorgen dat je woning langer op de markt zal staan. Underpricing kan dan weer resulteren in een financieel verlies. Het is dan ook essentieel een evenwichtig te vinden en de prijs te baseren op objectieve factoren zoals vergelijkbare verkoopprijzen in de buurt, de staat van de woning en de huidige marktomstandigheden.

5.      Onderhandelingspositie: een goed doordachte prijszetting kan je een sterke onderhandelingspositie geven. Doordat je woning correct geprijsd is zal je meer kandidaten aantrekken. Basis marketing leert ons dat de uiteindelijke prijs bepaald wordt door vraag en aanbod. Hoe meer kandidaten je hebt, hoe groter de vraag, wat er dus voor zorgt dat je sterker in je schoenen staat bij een onderhandeling.


We kunnen dus stellen dat de prijsstrategie een essentiële rol speelt voor de verkoop van jouw woning. Het bepalen van de juiste prijs is cruciaal om potentiële kopers aan te trekken, een goede concurrentiepositie te behouden, een snellere verkoop te realiseren en een sterke onderhandelingspositie te hebben. Door de prijs zorgvuldig te bepalen, kan je potentiële kopers overtuigen van de waarde van jouw woning en het verkoopproces optimaliseren.

Het is belangrijk om bij het bepalen van de prijs rekening te houden met verschillende factoren. Onderzoek vergelijkbare woningen in je omgeving die recent zijn verkocht om inzicht te krijgen in de marktwaarde. Houd rekening met de specifieke kenmerken van je woning, zoals locatie, grootte, voorzieningen en algemene staat.

Daarnaast is het van belang om flexibel te zijn en de marktomstandigheden in de gaten te houden. Vraag een aanbod kan veranderen en het kan nodig zijn om de prijs aan te passen om concurrerend te blijven. Wees open voor feedback van potentiële kopers en blijf de vraag en het aanbod in de gaten houden.

Tot slot is het belangrijk om de prijszetting te combineren met andere aspecten van woningpresentatie, zoals het optimaliseren van de inrichting, het benadrukken van de sterke punten van uw woning en het creëren van een aantrekkelijke uitstraling. Een goede prijs alleen is niet voldoende. Je wilt ook de beste indruk achterlaten bij potentiële kopers.

Globix helpt je graag verder met het bepalen van de juist strategie op maat van jouw behoeften.

Geef jouw woning de aandacht die ze verdient. Verkoop met onze gepassioneerde vastgoedexperts en bereik de maximale waarde van jouw vastgoed!

Neem contact op voor een gratis schatting en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Informatie nodig?

We helpen u graag verder!

Gelieve een geldige voornaam in te geven.
Gelieve een geldige naam in te geven.
Gelieve een geldige telefoon- en/of GSM-nummer in te geven.
Gelieve een geldig e-mailadres in te geven.
Gelieve een bericht in te geven.